'Wat niet weg is, is gezien!' campagne tegen diefstal uit wagens

04/12/2012

In 2011 werden in België gemiddeld 225 mensen per dag slachtoffer van een diefstal uit hun auto. Op jaarbasis betekende dit 82 239 mensen die geconfronteerd werden met het verlies van hun gps, gsm of andere persoonlijke bezittingen. Het cijfer is gedaald ten opzicht van de piek in 2006 toen 96.254 diefstallen uit voertuigen werden geregistreerd. Toch blijft het een belangrijk fenomeen, dat de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken met deze sensibiliseringscampagne hoopt te kunnen inperken. .

‘Wat niet weg is, is gezien’

Zo luidt de slogan van de campagne die Binnenlandse Zaken lanceert tegen diefstal uit voertuigen, in samenwerking met een aantal gemeenten, politiezones en met de autokeuringcentra.

Philip Willekens, directeur-generaal Veiligheid en Preventie: "Niet alle diefstallen kunnen voorkomen worden, maar met gezond verstand en goede gewoonten kan veel leed en rompslomp vermeden worden. Dat willen we de mensen duidelijk maken met deze campagne."
Enerzijds zal de campagne gevoerd worden door middel van campagnestickers op betaalautomaten. "Zo denken de mensen eraan, als ze hun ticketje in de wagen leggen, alle waardevolle spullen uit de auto mee te nemen.’
Daarnaast verdelen preventiewerkers ook kleine raamstickers, die de bestuurder er blijvend aan kunnen herinneren steeds ‘veilig’ te parkeren", aldus Willekens.
Ook de autokeuringscentra doen mee. Zij verdelen kaartjes met daarop de belangrijkste tips.

Enkele preventietips

- Wat er niet in ligt, kan niet gestolen worden.
- Veeg de zuignapafdruk van uw gps-houder weg
- Schakel bluetooth- en wifi-functie uit
- Sluit goed af.
- Neem voor het afsluiten uw boorddocumenten uit de wagen

Via www.besafe.be/publicaties kunt u gratis een boorddocumentenhouder aanvragen.
Wist u trouwens dat u op www.checkdoc.be kunt opzoeken of bepaalde boorddocumenten gestolen zijn. Dat is handig voor het geval u een tweedehandswagen koopt.

Wat moet u weten als u toch slachtoffer wordt?

1. Doe steeds aangifte bij de politie.
2. Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
3. Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
4. Verwittig uw verzekeraar.

Ook nuttig

Maak een inventaris op van alle waardevolle voorwerpen zodat u deze gedetailleerd kunt beschrijven. Noteer onder meer merk, type, serienummer en neem foto’s. Bewaar thuis kopieën van uw boorddocumenten. Mocht alles worden teruggevonden, dan kan de politie u opsporen als de eigenaar.


Wat zoeken de dieven en wanneer?

Bij de diefstal uit voertuigen zijn vooral de grote steden getroffen: koploper is het gerechtelijk arrondissement Brussel, gevolgd door Luik, Charleroi en Antwerpen. Piekmomenten zijn vrijdag en zaterdag in de late avond en aan het begin van de nacht.
De diefstallen gebeuren het hele jaar door, maar de donkere maanden worden als eerder piekmomenten gezien.

Top 5 buit

1. gps
2. persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille, …
3. laptop
4. gsm
5. autoradio

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald het inschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het inschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen Of ook bij het plegen van verzekeringsfraude.

De gemeenschapswachten van de preventiedienst houden regelmatig parkingwatchacties waarbij ze de bestuurders wijzen op het feit om niets waardevols in hun wagen achter te laten.

eerste | vorige | ... | 107 | 108 | 109 | 110 | 111