Markeren & registreren

90% van de teruggevonden gestolen goederen kunnen niet worden terugbezorgd aan hun wettige eigenaar. Enerzijds geven de slachtoffers bij het aangeven van de diefstal vaak een veel te vage beschrijving van hun goederen. Anderzijds is het voor de politie, ingeval de gestolen goederen werden teruggevonden, vaak onmogelijk om de wettige eigenaar op te sporen, omdat talrijke goederen geen eigen karakter of kenmerk hebben waarbij de eigenaar kan worden geïdentificeerd. Deze voorwerpen zijn dan ook bijzonder aantrekkelijk voor de helers.

Maar hier kan iets tegen gedaan worden, kan u als eigenaar een inventaris opmaken van uw goederen. Een lijst van serienummers of een goede beschrijving van het voorwerp kunnen u, indien u slachtoffer wordt van een diefstal, helpen bij het indienen van een betere klacht. Door een betere omschrijving van uw goederen verhoogt u ook de kans op een eventuele teruggave van uw goederen.

Welke goederen raden we aan om te markeren?

In de eerste plaats gaat dit om elektronische goederen zoals: gsm, camera, gps, fototoestel, mp3-speler, dvd, televisie, hifi, … maar ook kunstvoorwerpen zijn een favoriet doelwit van inbrekers.

De preventiedienst bezorgt u graag een aantal gratis fraudebestendige stickers die u kunnen helpen bij het markeren van uw goederen.

Sleutelhangers

Ook uw sleutels kunt u markeren.  Sleutels lijken kleine, onbenullige dingen maar toch beheersen ze een groot deel van ons leven. Sleutels geven immers toegang tot uw woning, wagen, werk, handelszaak, …
Bij sleutelverlies creëert u niet alleen de kans dat iemand deze plaatsen binnendringt maar u krijgt er ook een stapel beslommeringen bovenop. Sleutels moeten worden bijgemaakt, er moet aangifte worden gedaan bij de politie, u moet de dienst "gevonden voorwerpen" opzoeken, er moeten nieuwe sloten worden geplaatst, … kortom allerlei zaken die u liever vermijdt.

Door uw sleutel met uw rijksregister te markeren kunnen inbrekers uw adres niet achterhalen.  Het rijksregisternummer is immers uniek en zorgt voor anonimiteit van de eigenaar tegenover de vinder. De politie en de bevoegde diensten hebben echter voldoende aan uw rijksregisternummer om uw gegevens te kunnen oproepen en kunnen zo de sleutels teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

Dit systeem is uitermate handig bij sleutelverlies. Wel dienen er nog steeds inspanningen te worden gedaan door de gebruiker ervan. Zo mogen de sleutels niet samen bij de identiteitspapieren worden bewaard.

Deze sleutelhangers bieden wij gratis aan tijdens de openingsuren van het stadhuis of tijdens de fietsmarkeeracties.